Indien 5/2 - Var är tigrarna?

Det är immigt på insidan av bussfönstren. Många av deltagarna har slumrat in under resan från Agra till Delhi. Inte att undra på, det har varit intensiva dagar och i praktiken är resan slut nu. Ikväll blir det avskedsmiddag på hotellet och 10:45 går flighten till Helsingfors. Vi vet att de arrangerade upplevelserna nu är till ända, vi börjar mentalt ställa in oss på hemkomst.

Resan går på en nybyggd expressled som på grund av sin avgift i princip är tom. På ett sätt är det trist, jag uppskattade mer de lite lokala vägarna med byar lite här och där och med mer liv omkring sig. Här är bara åkrar och tegelbruk så långt ögat når. Å andra sidan kan det vara skönt att bara käka mil här, komma till hotellet och få bra med tid att varva ner och se över sin packning. Jag får väl böja mig för massan i detta fall.

Idag har det regnat lite, så det var tur att vi fick gjort Taj Mahal igår. Man kan tycka lite synd om det bröllopssällskap som skulle bo på vårt hotell i tre dagar och som idag i flera busslaster åkte iväg dit. De hade nog hoppats på bättre väder. Vi besökte ju först fortet i Agra idag, byggt av Akbar och tillbyggt av alla hans efterträdare. Här bodde Shah Jahan de sista åren av sitt liv, inlåst i husarrest av sin son, men med utsikt över sitt älskade Taj. Vår guide sa att han dog vänd mot Mecca, men att han i Kohinoor-diamanten fick se spegelbilden av Taj Mahal samtidigt. Vår guidebok säger att han dog av en överdos av opium samtidigt som han förlustade sig med sina konkubiner. Det första låter bättre, men det andra är kanske mer troligt. Palatset var hur som helst flådigt och imponerande och efter att ha hört alla dessa historier om de olika mogulerna, magaradjorna, perser, britter, med mera så blir man sugen på att veta mer. Men det förefaller vara ett väldigt både brett och innehållsrikt ämne, frågan är om det finns någon "India for Dummies" som man kan börja med?

De vi talat med vid middagar och liknande är precis som vi väldigt nöjda med resan. Prisvärt, innehållsrikt och en logistisk dröm. Alla verkar ha mått bra, men i morse var det ett par som fått lite resmage. Man får väl vara glad att den kom idag, när resan i princip är slut (även om en flygtur på sex timmar i det tillståndet kanske inte är vad man önskar). Såväl vi som det andra lite tillbakadragna paret har närmat oss gruppen lite mer allt eftersom, och middagarna har varit uppsluppna tillställningar med mycket skratt. Vår vän med klavertrampen har hittat betydligt mer rätt efter Pushkar och även om stora delar av oss självklart beter oss väldigt "svenskt" och förundras över en hel del saker så har vi i mångt och mycket anammat Indien och anpassat oss väl. En dam verkar dock tycka att saker kunde varit bättre på många plan, vilket ju givetvis är trist, mest för henne själv. Stannar vi under ett träd med parakiter vid Taj Mahal hör man henne tycka att det är onödigt eftersom det bara resulterar i att vi måste stanna ännu längre (dessutom är hon blasé på papegojor och apor nu, kan det inte komma en tiger?). Duschen på hotellet är sällan bra, avsaknaden av handdusch är en stor sak, och om vi får en demonstration av kryddor och teer med tillhörande prisuppgifter är det inte heller bra, det vore bättre om var och en fick fråga själv. Hon är också en av de som gärna pratar för sig själv med någon annan i bakre delen av gruppen samtidigt som guiden förklarar något, bara för att sedan ha missat någon information eller måste fråga om något som vi redan fått veta, dvs vi som lyssnat. Hon är inte ensam om detta på något sätt, men påfallande ofta är det hon som hörs. Som sagt, trist för henne om hon inte är nöjd med resan.

I samma stil som vi fått matt- och smycketillverkning förevisat för oss var det idag dags för marmor med inlägg av halvädelstenar. En pilligt jobb, inget snack om den saken. Man funderar väl dock på om allt verkligen görs för hand fortfarande. Det känns som om en del grundarbete trots allt borde ha först över på maskiner. Ungefär som att alla som sitter och gör arbetena där vi var är rakt nedstigande släktingar till de som gjorde de ursprungliga arbetena på Taj Mahal. Man ska inte glömma att vi är turister och i kombination med rom är det bra att ge en bra show. Och mycket riktigt, en liten souvenir fick vi med oss. I te- och kryddbutiken däremot var vi dåliga kunder även om jag funderade på bröstkrämen för att tighta upp mina man boobs lite.

Så nu sitter vi här på motorvägen. Vi passerar F1-banan och jag konstaterar att det tar ganska exakt en timme från den till hotellet. Kan ju vara bra att veta. Vi ser ofantliga mängder hyreskomplex som håller på att byggas, varje enskilt rymmer säkert lika mycket folk som ett par stycken Lilla Edet och vi får höra att alla lägenheter som regel är sålda innan de börjar bygga. Kontrasterna mot den enkla livet på landsbygden som vi sett är tydlig och slående och väldigt talande. Indien är uppenbarligen kontrasternas land och ett land i förändring, jag är väldigt glad att få ha sett allt detta. Nu ska vi umgås en kväll till, vid flygplatsen kommer vi säkert mer eller mindre spridas ut. Vi har cirka 60 SEK kvar i rupees, en väl avvägd reskassa får vi väl säga. Just nu känns det som om jag kommer vilja sammanfatta resan i ett separat inlägg, men jag vet inte, kanske behövs inte det, kanske är det summan av dessa dagliga ögonblicksbilder som tillsammans på egen hand får bilda en helhet, kanske är det omöjligt att sammanfatta. Kanske får jag bära med mig resan inom mig själv. Och det, mina vänner, är banne mig inte det sämsta.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kungsleden 2016: Jakten på tält

Tanzania 2018/1: På menyn - Fläsk och fisk

Viktigt meddelande! Byte av plattform och adress!