God Jul 2014

Nedanstånde text publicerade jag i morse som 14 tweets. Av rent egoistiska skäl väljer jag att lägga upp det som ett blogginlägg också. Så har jag det samlat. Kram.

PS. Har skrivit om det hela tidigare, läs här

---------------------

Igår fick jag en låda julmat som julklapp av min arbetsgivare. Plus en bok, ett gåvokort samt att vi ikväll har julfest med respektive.

Senare på kvällen igår gick jag till ICA för att hämta ut min Apple TV som jag köpt på nätet dagen innan. Because I'm worth it, liksom.

Utanför ICA sitter, som på så många andra ställen, en romsk tiggare. En ung tjej, kanske max 30. Söt, alltid trevlig, aldrig påträngande.

Hon hälsar alltid, hon ler alltid, trots att de allra flesta knappt ägnar henne en blick. Eller värre. I ur och, som nu senast här, skur.

Jag ger henne som regel en slant om jag har något i fickan, men ärligt talat, det är inte ofta man har cash på sig numera.

Jag vet att jag sagt detta förut, men vi kan nog inte föreställa oss vilken situation de kommer ifrån, när de väljer att lämna barn och >

> familj hemma för att sitta dagarna i ända utanför butiker i vintriga Sverige för några ynka kronor. Om det är bättre, hur är det då hemma?

Och här kom jag, i min BMW, varm jacka, delar av julbordet redan ordnat, Apple TV på väg att installeras och barnen på väg hem över jul.

När jag kom ut från ICA gick jag till bankomaten, tog ut pengar och gav henne. Log, sa God Jul och kav henne en vänlig klapp.

Kalla det dåligt samvete, pinsam svennehistoria eller vad du vill. Jag kände att jag kunde hjälpa lite, så jag gjorde det.

Jag hade säkert kunnat ge henne mer, men jag hade också, som så många andra, tittat åt ett annat håll och därmed försvårat för henne.

Jag valde istället att bry mig, att kanske förenkla lite, att kanske ge hennes barn något extra.

Det var länge sedan jag på allvar kände mig så nyttig och fan vet om jag tidigare känt en sådan känsla av att "Detta är meningen med julen".

Det här var nog den bästa julklapp jag gett någon, någonsin.


God Jul, vänner.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kungsleden 2016: Att få ligga bra

Kungsleden 2016: Jakten på tält

Färöarna 2018/1: Liksteinur & Turrur Fiskur